Jongeren helpen ouderen bij hun digitale vraagstukken op de Universiteit van Tilburg

 

Jongeren helpen ouderen bij hun digitale vraagstukken op de Universiteit van Tilburg

Het was een vol programma met allerlei workshops. Gerouleerd over de diverse workshops konden de ouderen in groepen alle workshops bijwonen.

De thema’s die in de workshops gepresenteerd werden waren: via DigiD communiceren met overheidsinstellingen, het maken van foto’s op de smartphone en die vervolgens uploaden en verwerken op de computer, het streamen van muziek en het maken van een PowerPoint presentatie.

De deelnemende ouderen voelden zich (weer) even universitair student voor één dag. Leuk was om te horen dat ze een keer op stap waren en dat ze zich weer jong voelden. Daarbij vonden ze de workshops erg leerzaam en interessant. Aan het einde van de dag ontvingen ze een certificaat. Het geheel ademde een sfeer van hoe op een indrukwekkende wijze inhoud werd gegeven aan het principe van het intergenerationeel samengaan tussen jong en oud.

Tijdens de workshops leerden de jongeren ook van de ouderen. Eerst deelden ze hun levenservaringen en verhalen. Dat was zeer bijzonder om te zien. De jongeren waren in gesprek met ouderen en tegelijkertijd ook aan het leren van hun levenservaringen.

Heel opvallend was het bijstellen van het beeld dat de jongeren hadden over ouderen. Aanvankelijk gingen zij ervan uit dat dat ouderen bitter weinig konden op digitale vlak. Uiteindelijk werd duidelijk zichtbaar dat ze zeker handig waren met digitale vaardigheden en met wat hulp werden hun prestaties bevorderd.

Bij de afsluiting werd wederzijds tussen jong en oud complimenten gemaakt!